Jag skriver om konst i olika former och är intresserad av det mesta, det må sedan kallas traditionellt, samtidskonst, modernistiskt eller postmodernistiskt. Dessutom publicerar jag en hel del egna fotografier i olika genrer.
Om mig
- Carl-Gustaf Wikstrand
- Jag är 60 år gammal och bor i Uddevalla där jag arbetat som journalist. Har också genom åren pysslat en hel del med filosofi, både inom och utom de akademiska sammanhangen. Är intresserad av mycket (för mycket säger en del) och har ett ganska passionerat förhållande till det jag är intaggad på.
Bloggarkiv
-
▼
2010
(143)
-
▼
mars
(12)
- Konstverk x 3.....
- Stilleben x 2...
- Staten och individens ansvar; på Göteborgs konsthall
- Ljus och skogga (morgon) (2)....
- Ljus och skugga (morgon)....
- Liten modegrej (2)
- Liten modegrej......
- Till frågan om konsten (2);
- Till frågan om konsten.....
- Tre stilleben....
- Enkla former...
- Jan Jarlows magiska värld (2)...
-
▼
mars
(12)
torsdag 25 mars 2010
tisdag 23 mars 2010
Staten och individens ansvar; på Göteborgs konsthall
Andrea Geyer och Sharon Hayes
Utställningen vara till den 18 april
Göteborgstur med ett minimalt nedslag på bokrea och ett besök på Göteborgs konsthall och utställningen med verk av Andrea Geyer och Sharon Hayes, bägge bosatta i New York. De använder video, fotografi, text och ljudinstallationer för att analysera och gestalta olika företeelser i samhället.
Andreas Geyers videoinstallation Criminal case 40/61 reverb 2009 består rent fysiskt av sex monitorer placerade i cirkel och vilken monitor som är i fokus växlar hela tiden, så man får vrida på sig lite då och då. Och det finns en poäng med det; rörelsen gör sitt för upplevelsen av verket.
Verket är baserat på material från rättegången med den tyske nazisten och SS-officeren Adolf Eichman. Han anklagades bland annat för att varit med om att genomföra deporteringen av judar till utrotningsläger under 2:a världskriget.
På skärmarna gestaltar samma skådespelare de aktörer som var i centrum under rättegången: den åtalade, försvarsadvokaten, åklagaren, domaren , en reporter och åhörare.
Verket tar upp frågor kring vårt eget moraliska och juridiska ansvar, även när vi handlar på order av den stat som kontrollerar det samhälle vi lever i.
Grundfrågan är välkänd: om jag gör något uppenbart omoraliskt och rent av ondskefullt, kan jag då gå fri från straff med hänvisning till att jag handlat på order av överheten?
Eller har jag ett eget ansvar så att jag i vissa (extrema?) fall kan vara förpliktad att vägra utföra det överheten försöker få mig att göra?
Det finns en replik från verket som, trots att jag inte kommer ihåg den ordagrant, har fastnat någonstans i minnet.
Innebörden är ungefärligen, att om vi försöker genomföra någon sorts absolut rättvisa, så är rättvisan i fara och den totalitär staten under framväxt....
Å andra sidan: hur kan vi döma någon som handlar i enlighet med sitt lands lagar och förordningar utan en uppfattning om just en absolut rättvisa?
Tron på en absolut rättvisa är en sorts fundamentalism, i den meningen att vi då tror att vi har en absolut säker (omöjlig att betvivla) källa till kunskap om vad som är rätt och fel.
En sådan ståndpunkt kan förstås vara problematisk, men det är den etiska relativismen också.
Själv är jag nog fundamentalist när det gäller vissa grundläggande värderingar med avseende på demokrati, människovärde och solidaritet....
(Bilder, courtesy: Andrea Geyer och Galerie Thomas Zander, Köln)
Läs även andra bloggares åsikter om Konst, samtidskonst, bild, video, fotografi, politik, estetik, filosofi, modernism, postmodernism
http://intressant.se/intressant
lördag 13 mars 2010
fredag 12 mars 2010
tisdag 9 mars 2010
Liten modegrej (2)
....och den blev faktiskt godkänd! Den är plötsligt a la mode igen...(den kunde visserligen varit 5-6 centimeter kortare, men det gick an ändå)...
Till saken hör också att jag har en annan trenchcoat, som jag själv tycker är mycket fin, i någon sorts grågrön nyans, mintgrön skulle jag kanske säga, men den är definitivt inte godkänd. Låter modeoraklet meddela....
Och därmed får den förstås hänga kvar i garderoben i vänta på att också den färgen ska bli a la mode igen....
söndag 7 mars 2010
Liten modegrej......
Från London låter hon (dottern alltså) meddela att det nu är pastellfärger, och kanske i synnerhet beige, som är vårtecken inom modevärlden....
Jag har en beige trenchcoat som inte stått så högt i kurs inom familjen. Kanske kan den nu bli a la mode igen?
onsdag 3 mars 2010
tisdag 2 mars 2010
Jan Jarlows magiska värld (2)...
Uddevalla
måleri
Jag fortsätter visa bilder från Jan Jarlows utställning på Bohusgalleriet i Uddevalla. Utställningen är slut, men bilderna finns kvar.
Liksom i mitt tidigare inlägg beklagar jag att ljuset från strålkastarna i den mörklagda gallerilokalen visar sig som reflexer från bildernas ytor.
Den här målningen har titeln Gravgömma II. Elementära geometriska gestalter ger den "formlösa" miljön struktur och stadga. Kosmos ställs mot kaos, ordning mot krafter som undergräver den.
Den myllrande mångfalden samlas till rektangulära och kvadratiska gestalter samtidigt som små störningar införs genom mycket precisa, välavvägda ingrepp...
...under bevarande av en komplex balans, en samklang till en till en harmonisk helhet...
Ögat kan gå på upptäcksfärd bland flimrande färghimlar och linjära arkitektoniska gestalter....
......för att sedan samla sig till en vision som i en enda kvardröjande blick fångar bildvärldens helhet.....
Läs även andra bloggares åsikter om Konst, samtidskonst, måleri, målarkonst, bilder, estetik, filosofi, konstteori, modernism, postmodernism