Jag skriver om konst i olika former och är intresserad av det mesta, det må sedan kallas traditionellt, samtidskonst, modernistiskt eller postmodernistiskt. Dessutom publicerar jag en hel del egna fotografier i olika genrer.

Om mig

Mitt foto
Jag är 60 år gammal och bor i Uddevalla där jag arbetat som journalist. Har också genom åren pysslat en hel del med filosofi, både inom och utom de akademiska sammanhangen. Är intresserad av mycket (för mycket säger en del) och har ett ganska passionerat förhållande till det jag är intaggad på.

lördag 29 augusti 2009

Kiviks art center 2 (Svartbygge?)

Det här är ett av Kivik art centers mest omtalade verk vid den här tiden, en betongskulptur sammansatt av tre geometriskt strama komponenter som synes nedan. Alla tre "blocken" har samma rymd men olika utsträckning. Bakom verket står David Chipperfield och Antony Gormley.
När jag var här rasade en debatt, bland annat i Ystads allehanda, om det här verket. Det har rests krav på att "tornet" eller "möget" (skånska) ska rivas.

Det verkar ju inte vara något märkvärdigt alls med det här. Klassisk abstrakt modernism kan man väl se det som. Till och med "högmodernism" kanske.
Sådana här konstruktioner har vi sett otaliga av, våra städer är fulla av dem i form av byggnader i ungefärligen den här arkitektoniska stilen.

Men här har känslorna uppenbarligen svallat ordentligt. Man har till och med diskuterat om "tornet" egentligen borde ha bygglov enligt lagen, något som inte finns i det här fallet.
Och de juridiska kraven kan måhända bli olika beroende på om det här är ett konstverk eller inte och så har vi hela den gamla vanliga konstdebatten igång.....
Enligt rykten som surrat (har inte källkollat dem) är en viss Ulf Lundell som bor i närheten missnöjd med att hans utsikt över landskapet störs. Fallet är föremål för rättslig prövning....


Till saken hör att hela poängen med verket inte är dess utvärtes utseende. Inne i konstruktionen kan man gå i trappor och via flera etapper (ovan ses en av dem) komma ända högst upp. Och denna vandring kan väcka olika känslor hos olika människor.

Många känner en viss otrygghet och rädsla när de avancerar uppåt. Bland annat kan mörkret och trappornas utformning bidra till detta. En del vågar sig inte hela vägen upp. Själv kände jag mig väldigt säker och trygg. Det är bara att känna sig för i mörkret så att man har koll på väggar och trappsteg....





Och här kommer till sist en utsiktsbild tagen från "tornets" högsta etapp. Jag vet inte om just den här gården tillhör Ulf Lundell, man man upplyste mig om att den ligger i närheten....Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 kommentarer:

Magnus J sa...

Jo det är Ulf Lundels går man ser på bilden. Förstår du nu varför han ifrågasätter dess placering ?

Carl-Gustaf Wikstrand sa...

Frågan är om han verkligen kan ha så ont av den här byggnaden. Det sas mig att han bara kan se en del av den och att resten är dolt av grönska?

Anonym sa...

Verkligen extremt fula skulpturer det där. Galenskap att förstöra naturen som är så vacker i sig. Håller med Lundell.

Anonym sa...

Grejen är väl att folk klättrar up för att spana på Uffe istället för att uppskatta konstverket. Rätt där Lundell, tycker jag. Flytta det nånstans där amatörpaparazzis inte har nåt att hämta.

STORBILDSGALLERI

STORBILDSGALLERI
Här lägger jag ut bilder i lite större format .

Ex Machina Tora Windahl

Ex Machina Tora Windahl

Valand

Valand
Större kök. Skulptur av Beatrice Ehrström.