Jag skriver om konst i olika former och är intresserad av det mesta, det må sedan kallas traditionellt, samtidskonst, modernistiskt eller postmodernistiskt. Dessutom publicerar jag en hel del egna fotografier i olika genrer.

Om mig

Mitt foto
Jag är 60 år gammal och bor i Uddevalla där jag arbetat som journalist. Har också genom åren pysslat en hel del med filosofi, både inom och utom de akademiska sammanhangen. Är intresserad av mycket (för mycket säger en del) och har ett ganska passionerat förhållande till det jag är intaggad på.

tisdag 18 mars 2008

En alldeles egen stat?

Solsken, blå himmel, snö och -4 grader. Kan det vara möjligt?

Det har varit hårda sammandrabbningar i Kosovo mellan å ena sidan serber och å andra sidan polis och natostyrkor. Serberna har bland annat ockuperat en domstol. Utan utländska styrkor vore inbördeskrigets blodbad snart i full gång.

I någon nyhetssändning uttryckte en kosovoalban sin tillfreddsställese över att man äntligen fått en "egen stat". Och "egen" syftar här uppenbarligen inte på alla som bor i Kosovo, utan på den albanska majoritetsbefolkningen. Tibetanerna verkar också vilja ha en egen stat. Och "egen" verkar inte innefatta kineser.

Vi svenskar har en egen stat och vill ha det så i fortsättningen också. Men vad/vilka syftar "egen" på i vårt fall? Svaret på den frågan bottar i en avgrund.

1 kommentar:

Anders sa...

Frågan bottnar verkligen i en avgrund!
Balterna vill ha egena stater utan ryssar, Kurderna utan turkar, Etniska religösa grupper utan inblandning från andra grupper. Historien avskäcker!
Anders

STORBILDSGALLERI

STORBILDSGALLERI
Här lägger jag ut bilder i lite större format .

Ex Machina Tora Windahl

Ex Machina Tora Windahl

Valand

Valand
Större kök. Skulptur av Beatrice Ehrström.