Jag skriver om konst i olika former och är intresserad av det mesta, det må sedan kallas traditionellt, samtidskonst, modernistiskt eller postmodernistiskt. Dessutom publicerar jag en hel del egna fotografier i olika genrer.

Om mig

Mitt foto
Jag är 60 år gammal och bor i Uddevalla där jag arbetat som journalist. Har också genom åren pysslat en hel del med filosofi, både inom och utom de akademiska sammanhangen. Är intresserad av mycket (för mycket säger en del) och har ett ganska passionerat förhållande till det jag är intaggad på.

söndag 25 juli 2010

Andy Warhol möter Edvard Munch (2); Madonnan....

Warhol after Munch
Lousiana museum of modern art
4 juni-12 september 2010

Edvard Munchs madonnabilder är ännu ett motiv som Andy Warhol tar upp och omskapar efter sitt eget sinne. Nedan ser vi först motivet skildrat av Edvard Munch i olja:

Men den bild som blir utgångspunkten för mötet med Warhol är en litografisk variant, varav vi ser en nedan:

Så går vi till Warhol och till vänster nedan ser vi en av hans variationer över madonnatemat i silkscreentryck. Bilden till höger är ett självporträtt av Munch, tolkat av Warhol.

Nu finns det ganska många Warholvarianter av madonnan på den här utställningen, så det kan bli lite orättvist att jämföra Munch med bara en av dem. Men jag tror att det vi ser här ändå berör den poäng som jag antydde i mitt förra inlägg.

Det själfulla, empatiska, känslomässigt berörande i Munchs bilder är mer eller mindre frånvarande hos Warhol. Det verkar som om han använder färgen för att dölja eller undfly det emotionella uttrycket.

Och det kanske var just det mr. Warhol ville.......

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

STORBILDSGALLERI

STORBILDSGALLERI
Här lägger jag ut bilder i lite större format .

Ex Machina Tora Windahl

Ex Machina Tora Windahl

Valand

Valand
Större kök. Skulptur av Beatrice Ehrström.