Wangechi Mutu
Utställningen hänger kvar på Göteborgs konsthall oktober ut, men de bilder av Wangechi Mutu jag nu kommenterar finns inte med där.
Hennes bidrag i Göteborg domineras av The moth collection, en samling människoskulpturer med fjädrar och vingar. En länk om detta finns längst ner här.
Om vi försöker se vad de olika bildkomponenterna blir tecken för, så finner vi väl till att börja med återigen att de stora läpparna ingår i den västerländska "negerstereotypen". Men har de inte också ett drag den västerländska (Europa-Nord-Amerika) kulturens läppstift?
De stora beiga ytorna består av grov tejp som exempelvis används vid förpackning och i andra sammanhang när man vill hålla något ordentligt på plats. Jag ser denna tejp som tecken för ett tvång som utövas mot det inneslutna.
Ansiktet som inte täcks av tejpen är afrikanskt, men i mitten av huvudet ser vi ett bildsnitt av en vit kvinna, som taget ur en modetidning eller modekatalog.
Det ligger nära till hands att se denna infällda kvinna som en dröm eller tvångsföreställning om hur en kvinna ska vara, och mera allmänt som tecken för ett system av normer för hur människor i allmänhet bör vara, leva och tänka.
Vi för alltså samman tecken för 1) det konventionellt/stereotypt afrikanska, 2) ett systematiskt tvång, och 3) den konventionellt/stereotypt västerländska världsbilden/människosynen.
Då uppstår ett visuellt uttryck för Afrikas fortsatta underordning kring de ideal och normer som de tidigare europeiska kolonialmakterna står för.
Hela bilden mullrar av spänningar och motstridiga krafter (det mullrar förstås i fler avseenden än jag kunnat göra rättvisa åt här...). Något vill ut, annat vill in men...
Och tar vi steget från teckenvärlden till den verkliga världen fullt ut, så förstår vi att personer präglade av sådana här yttre och inre motsättningar inte kan ha någon klar och trygg identitet. Disidentifierade är de kanske. På både gott och ont?
Se även: http://carl-gustaf.blogspot.com/2010/08/disidentifikation-2-manniska-eller-mal.html
Läs även andra bloggares åsikter om Konst, samtidskonst, bild, fotografi, collage, readymades, estetik, konstteori, konsthistoria, Disidentifikation, Wangechi Mutu, Göteborgs konsthall, modernism, postmodernism
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar