Jag skriver om konst i olika former och är intresserad av det mesta, det må sedan kallas traditionellt, samtidskonst, modernistiskt eller postmodernistiskt. Dessutom publicerar jag en hel del egna fotografier i olika genrer.

Om mig

Mitt foto
Jag är 60 år gammal och bor i Uddevalla där jag arbetat som journalist. Har också genom åren pysslat en hel del med filosofi, både inom och utom de akademiska sammanhangen. Är intresserad av mycket (för mycket säger en del) och har ett ganska passionerat förhållande till det jag är intaggad på.

Bloggarkiv

måndag 4 augusti 2008

Ny nordisk fotografi (5)- Att klättra

Ny nordisk fotografi Common grounds
New and old opportunities
Erik Berglin
Hasselblad center Göteborg
Tidigare inlägg: 2008-08-01, 07-29, 07-26


Samtidskonst, foto,konst, Göteborg
På Erik Berglins bilder ser vi personer som klättrar eller förhåller sig till olika hinder man ska över eller genom.

På en bild ser vi någon som klättrar på en stege. Allt annat är dolt i mörker. Vi får ingen som helst antydan om varifrån han klättrar, vari målet består eller varför han kan tänkas klättra.

Någon klättrar uppför en vägg längs ett stuprör, någon försöker krångla sig upp på en yta med stora svarta cirkelformade hål, en annan försöker forcera stängslet utanför Göteborgs konstmuseums entré.



Vi får inte se några ansiktsuttryck som kan hjälpa oss att förstå vad som händer. Och vi får inte reda på något om bakgrund, avsikter, målsättningar med mera.

De flesta i sådana här sammanhang relevanta frågor lämnas öppna eller obesvarade.

Denna öppenhet är en form av abstraktion. Det konkreta och individuella släpps inte fram och istället får vi en visualisering av vissa centrala begrepp och allmänna föreställningar som ansträngning, strävan, förändring, resan genom livet.

Kanske kan det handla om någon sorts schematiskt gränsöverskridande: fysiskt, mentalt, symboliskt.

Bilderna är förstås, som alla abstraktioner, något innehållslösa med avseende på konkreta detaljer. Men det finns poänger som kompenserar detta.

Sådana här bilder kan bli öppna, praktiskt taget obegränsade rum för vad mänskligt liv kan innebära. Och denna öppenhet kan man bara vara i och inför och förundras över tillvarons vidsträckta mentala horisonter.

En sådan här öppenhet kan man också fylla med eget konkret innehåll. Vi kan kanske se och realisera möjligheter som inte kunnat framträda för oss utan en frigörande abstraktion, varigenom det vanliga vanelivets detaljer skalas bort för att röja ny väg för tanke och fantasi.

Inga kommentarer:

STORBILDSGALLERI

STORBILDSGALLERI
Här lägger jag ut bilder i lite större format .

Ex Machina Tora Windahl

Ex Machina Tora Windahl

Valand

Valand
Större kök. Skulptur av Beatrice Ehrström.