Street art
Tate modern London
Samtidskonst, måleri,graffiti, Tate, LondonJag har varit på utflykt till London och vägarna gick bland annat till Tate modern utmed stranden av "the river Thames". Där såg jag en del av de verk inom utställningsprojektet Street art som målats på Tates väggar.
Det är flera internationellt välkända konstnärer som fått möjlighet att presentera sina verk på det här sättet.
Nedan möter vi till att börja med
Os Gemeos, två tvillingar från Brasilien, som målat graffiti sedan 1987. Nu syns deras verk inte bara från gatorna, utan även på muséer och biennaler.
Os Gemeos använder sig ofta av en ljust gul färg, som för dem har med drömmens värld att göra: "När vi drömmer är allt gultonat" har de förklarat i en intervju. "Vi kan inte använda någon annan färg. Vi måste måla i gult."
Deras verk har ofta just en lite drömlik framtoning och de skiftar mellan det familjära och sociala och politiska kommentarer. Och de har velat bryta med graffititraditionerna från Europa och USA.
"Vi har sökt efter mer brasilianska rötter i vår konst", förklarar de. "Men det handlar inte bara om brasiliansk folklore och populärkultur, utan också på sådant vi själv har skapat och tror på."
Bredvid de brasilianska bröderna möter vi en artist med en helt annat bildspråk. JR kallar han sig, det är de initialer han använde när han började måla illegalt på Paris gator. Han är känd för att placera ut storskaliga foton offentligt.
Ett av hans projekt har varit att porträttera gettoinnevånare från några av de Parisförorter där kravaller förekommit under de senaste åren. Porträtten har han sedan placerat ut inne stadens centrum. Hans mål har varit att provocera och ifrågasätta de beskrivningar av händelseförloppen som getts i media.
Nästa konstnär är Nunca (nedan) som började med graffiti på Sao Paulos gator i 12-årsåldern. Nu bygger hans stil mycket på gamla brasilianska traditioner.
"För mig har brasilianarna fortfarande något av det indianska i sig, i kulturen, i blodet", har han sagt.
För Nunca speglar verken det som han uppfattar som den inre karaktären hos det brasilianska folket. När han sätter upp sina bilder i närheten av motorvägar åstadkommer han en tidlös dialog mellan det uråldriga och det moderna.
Faile är en konstnärsgrupp från New York som bland annat hämtat inspiration från pop-konsten, vilket väl framgår av exemplen nedan:
Nästa konstnär är
Sixeart som kommer från Barcelona.
Även han har graffitibakgrund, men har också utvecklat sin stil på ett sådant sätt att han jämförts med surrealistiska konstnärer, särskilt Joan Miro, som ju också kommer från Barcelona:
"
Mitt bilduniversum har uppstått genom en lycklig barndom och en nära kontakt med moder natur", har han sagt. Han tror också att hans "barnsliga" stil hjälper till att hålla honom ung.
Sixeart arbetar inte bara med storskaligt gatumåleri. Han gör också skulpturer, screentryck och målningar på duk. Han ställer ut på gallerier och har också samarbetat med modedesigners för att skapa kläder i den stil som är hans egen.
.
Till sist presenterar jag ett verk som jag inte riktigt vet vilken av konstnärerna jag ska ge äran för. Och jag har inte lust att gissa.....
Bilden nedan är även den en aspekt av Tate moderns yttre. Utan målningar. Bilden är tagen nerifrån och upp mot taket i närheten av huvudentrén.
Och vandringen utmed Themsen var också något att glädjas åt. En vandring där jag mötte idel readymades av stort intresse. Hela staden är förstås en enda stor readymade och jag avser att återkomma till det i ett kommande inlägg.
Här lägger jag redan nu in några bilder från vandringen till och från och kring Tate modern.
Läs även andra bloggares åsikter om konst, samtidskonst, graffiti, foto