Jag skriver om konst i olika former och är intresserad av det mesta, det må sedan kallas traditionellt, samtidskonst, modernistiskt eller postmodernistiskt. Dessutom publicerar jag en hel del egna fotografier i olika genrer.

Om mig

Mitt foto
Jag är 60 år gammal och bor i Uddevalla där jag arbetat som journalist. Har också genom åren pysslat en hel del med filosofi, både inom och utom de akademiska sammanhangen. Är intresserad av mycket (för mycket säger en del) och har ett ganska passionerat förhållande till det jag är intaggad på.

Bloggarkiv

fredag 13 augusti 2010

Ernst Billgren 2010 (1); Flickorna tittar på konst...

Ernst Billgren 2010
(Saltarvet, Fiskebäckskil)

Under sommaren ställdes ett antal nya verk av Ernst Billgren ut på Saltarvet i Fiskebäckskil. Även om utställningen är slut (sista dagen 15 augusti) så finns målningarna och mina både mentala och fotografiska minnesspår av dem kvar.

Målningen nedan heter "Flickorna uppskattar både natur och kultur". Ibland sätter konstnärer titlar på sina verk lite hur som helst när hängningen är klar, men hos Ernst Billgren finns det ofta en meningsfull dialog mellan titlar och bilder.

Vi kan föreställa oss att flickorna på bilden sitter i en biograf, fängslade av vad som händer på den vita duken.
Men de verkar egentligen se på något annat än film. Är det inte modernistisk konst ( abstrakt expressionism, målerisk abstraktion, eller vad allt vi kan komma på att kalla det) de så andäktigt och koncentrerat betraktar?

Och det är ett faktum att just det måleriska draget är ganska framträdande i de verk som ställdes ut på Saltarvet.
Det har en roll som scen och miljö för de figurer som framträder, en roll som subversiv sabotör mot bildvärldens ordning och sammanhang, en roll som självständigt estetiskt inslag....

...Titelns "natur och kultur". Vad betyder det i relation till den här målningen? Jag vet inte hur långsökt spekulativt det är att påpeka att ett konstverk både är ett naturföremål och en kulturprodukt......

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

STORBILDSGALLERI

STORBILDSGALLERI
Här lägger jag ut bilder i lite större format .

Ex Machina Tora Windahl

Ex Machina Tora Windahl

Valand

Valand
Större kök. Skulptur av Beatrice Ehrström.